„Padesát“ odstínů žluté, aneb jak je to s barevností zubů…

„Padesát“ odstínů žluté, aneb jak je to s barevností zubů…

Budete se divit, ale řeč je o zubech. Ač je za ideál krásy považován chrup běloskvoucí, realitou je, že škála barevnosti zubů se přirozeně pohybuje spíše v odstínech směrem ke žluté. Proč tomu tak je, co ovlivňuje barevnost a jestli se může odstín vašich zubů během života měnit, odpoví náš další stoma příspěvek.

Sklovina + dřeň= výsledná barva

Jednoduchá rovnice, která určuje, jaký odstín nosíte v ústech. Sklovina je jen jakousi vrchní skořápkou, jejíž barva jde od průhledné až do namodralé barvy. Hlavní slovo má ale zubní dřeň neboli dentin, který má právě žlutou barvu. Platí tedy, že čím tenčí sklovinu máte, tím méně bílé – dobře „žluté“, zuby máte. A pozor, odstíny se mohou proměňovat i na jednotlivých zubech a jejich částech. Co zub, to tři barvy! Od nejsvětlejší v oblasti řezací hrany, kde se vyskytuje nejsilnější vrstva skloviny, přes postupné ztenčování až do oblasti krčku, kde je síla skloviny minimální a zub je tu proto nejtmavší, nažloutlý.

Kdo za to může?

Odpovědí je hned několik. Vaši přirozenou barvu zubů ovlivňují genetické faktory, metabolismus i chemické procesy v těle. A stranou samozřejmě nezůstává ani vliv okolí, a tak vrozený odstín zpravidla nebývá tím definitivním – v pozitivním i negativním slova smyslu. Začněme od nechtěných zbarvení. Změna barvy zubů je v těchto případech nejčastěji způsobena:

  • Přírodními pigmenty

Káva, čaj, víno a kouření…známé požitky, které na nás zuby prozradí

  • Špatnou ústní hygienou

Tam, kde zanedbáme čištění, převezme roli plak – začne od usnadnění usazování pigmentů a skončí u tvorby kazu.

  • Úrazem zubů 

Zbarvení korunky vzniká po čase jako důsledek krvácení uvnitř zubu.

  • Odumřením a rozkladem zubní dřeně (nervu)

Následek rozsáhlého zubního kazu – dochází ke ztmavnutí zubní korunky.
 

Krom těchto nejčastější „barvokazů“ patří mezi další faktory i dlouhodobý příjem vysokých dávek fluoru nebo užívání tetracyklinových ATB (u dětí a těhotných, v současné době nejsou nepoužívána) atp.

A jak to řešit? V první řadě nevynechejte konzultaci u stomatologa, který provede sám bělení zubů nebo vám doporučí vhodný zákrok u hygienisty. Ta má k dispozici celý arzenál možností, jak zbavit vaše zuby nechtěných pigmentací – od leštění až po pískování, aby se docílilo vybělení zubů. Naše dentální hygiena v Praze patří mezi nejvyhledávanější.

Tak se usmějte a nechte vyniknout vaše zuby tím správným odstínem. Na klinice Mediestetik vám s tím rádi pomůžou jak naši stomatologové, tak i hygienistky.

 

#Stomatologie # odstíny zubů # sklovina # bělení zubů # dentální hygiena

Kontaktujte nás

vyberte soubory