Co způsobuje zubní kaz?

Co způsobuje zubní kaz?

Otázka hodná první třídy, říkáte si! Cukry přece, odpoví většina lidí. Víte ale, jak to s cukry v ústní dutině chodí a jaké další vlivy hrají ve vzniku kazu roli? Následující řádky poukáží na tři hlavní faktory, které vás mohou potrápit a brzy dostat na křeslo k vašemu stomatologovi.

1.JAK MIKROORGANISMY A CUKRY POKAZILY NEJEDNY ZUBY

Tenhle příběh známe všichni! Už méně se ale ví, že tohle duo nepáchá zlo v dutině ústní jednotlivě, ale pospolu. Ať už si čistíte zuby jakkoli, vaše zuby pokrývá jemný povlak – vrstva bílkovin pocházející ze slin, na kterou se vážou první zmínění pachatelé- bakterie. Překvapením pro vás ale možná bude, že ty samy kaz vytvořit nemohou, pH toto povlaku je totiž zásadité. Jakmile ale na scénu nastoupí cukry, začínají se dít věci. Bakterie začnou tyto složité látky okamžitě zpracovávat za vzniku kyselin a pH v ústech nezastavitelně klesá. Pokud se kyselost prostředí dostane až pod pH 5,5, dochází k narušení skloviny (demineralizaci). Na pomoc pak musí přispěchat kartáček a pasta, které pH vrátí k neutrálním hodnotám, a sliny, které opraví, co bylo na sklovině napácháno. Jiná situace ovšem nastává, pokud kartáček a pasta chybí – příběh o nedostatečné hygieně pak vždy končí nechtěnými kazy.

2.GENY „NEPŘEKOUŠEME“

A to doslova! Dědičnost totiž hraje roli i u vašeho chrupu. Dost možná lamentujete nad zděděnými rysy nebo proporcemi, bědovat ale nad zděděnou slinivostí a složením slin vás, vsadíme se, jistě nenapadlo. Je to ovšem tak – kdo po předcích dostal do vínku vyšší slinivost a zároveň vysoký obsah fluoru ve slinách, ten to jednoznačně vyhrál. Stejně tak tomu je s odolností skloviny. Ale pozor! Na geny se samozřejmě nedá svést všechno. Tak třeba tvar a postavení zubů, jako jeden z dalších faktorů kazivosti, je jen na každém z nás… stejně jako pečlivá péče.

3.DUHY I NEDUHY, KTERÉ SE ZRDCADLÍ V ZUBECH

O vlivu těhotenství na chrup se zmiňujeme už v našem předchozím článku (Estetické změny v těhotenství). Je pak třeba vyzdvihnout jednu věc. Traduje se totiž, že za kazivost zubů v tomto období může odčerpávání živin plodem. Tohle tvrzení ale patří mezi ty největší odvěké mýty stomatologie. Hlavní příčinou kazivosti zubů u těhotných žen je tendence ke gingivitidám (zánětům dásní) a s nimi spojené špatné hygieně, a zejména pak reflux, tedy nevolnosti a zvracení v počátečním stádiu těhotenství. Právě reflux je příčinou kazivosti zubů i u některých nemocí spojených s tímto symptomem (poruchy příjmu potravy, onemocnění jícnu apod.). Platí tedy, podobně jako u kůže, že zuby poví hodně i dalším stavu organismu.

Chcete o kazivosti vědět více, ba co víc, přeje si jí předejít? Stomatologové a hygienistky klinik Mediestetik v Praze a Teplicích jsou v boji za krásný a zdravý chrup k vašim službám!

#zuby # zubní hygiena # zubní kaz

Kontaktujte nás

vyberte soubory