8 tipů péče v menopauze

8 tipů péče v menopauze

Blížíte se padesátce – čas plyne i tak si ale často uvědomíte, že v mnoha ohledech jste šťastnější a spokojenější, než za mladších let. Není se co divit! Všechny „nahoře i dole“ se vám nastřádaly v nedocenitelné zkušenosti, které svou silou umí dodat energii i tam, kde ubývá. Když už si ale říkáte, že vám právě teď nic nechybí, zpotíte se zčistajasna na zádech…nejsou to přibývající roky, co by vás strašily, ale menopauza, která se hlásí o slovo. Děsí vás tohle slovo a ještě více představa, že tenhle stav může trvat i několik let? Prozradíme vám, jak se o sebe starat tak, aby váš přechod měl hladký průběh.

S kým máte tu čest

Začátek konce plodnosti je asi nejstručnější definice. Co se ale pod tímto popisem skrývá, a hlavně – co se ve vašem těle během menopauzy děje? Vezmeme to od začátku…každá dívka se rodí s daným počtem folikulů, který se během života nezvyšuje, naopak – s každým ovulačním cyklem dochází k jejich úbytku. Jakmile počet folikulů klesne pod magickou hranici 1000, začíná u ženy menopauza a s ní dochází k spojenému úbytku vaječníkové tkáně i snížení hladiny ženských hormonů estrogenu a progesteronu.

Kdy to přijde

Každá jsme jiná, a to platí i pro konec reprodukční fáze života. U některých žen se mohou příznaky menopauzy začít objevovat už těsně po čtyřicítce. Průměrný věk dle statistik je ale 49-51 let.

Jak menopauza probíhá

Opět jednoduchá a zároveň složitá odpověď: u každého jinak! U některých žen dochází ke zkracování, u jiných naopak k prodloužení fáze krvácení. I vzhledem k této nepravidelnosti je třeba veškeré výkyvy sledovat, nepřisuzovat je automaticky menopauze a vypravit se k lékaři, který stav ověří kontrolou hladiny hormonů a dalšími vyšetřeními. A konečně se dostáváme i ke zmiňovaným a obávaným symptomům. Návaly horka, pocení, nespavost, podrážděnost až deprese, snížení sexuální apetence – ano, to vše vás může čekat, nebo taky nemusí. Pokud se tak stane, není to konec světa, a hlavně ani aktivního života. I tak je ale jasné, že zmíněné symptomy mohou každodenní život pořádně znepříjemnit. Vy se ale nedejte se a přistupte k menopauze aktivně. Poradíme vám, jak na to:

1. Vyživujte pokožku zevnitř

Pestrá a zdravá strava je základ, tak se neodbývejte. Myslete na přirozené doplnění vitamínu E, který obsahují potraviny, jako jsou mandle, avokádo, sladké brambory, špenát. Chybět by nemělo ani známé Céčko a Déčko, pro podporu imunity a ochranu před slunečním zářením. Co pak nezmůžou vitamíny, dokáže přímá biorevitalizace nebo mezoterapie, procedury založené na doplnění kyseliny hyaluronové a hydrataci pokožky. Léčba radiofrekvenčním teplem Thermage pak nabudí produkci kolagenu.

2. Používejte opalovací krém s vysokým faktorem

Čím starší pokožka, tím méně melaninového pigmentu a tedy i přirozené ochrany před škodlivými ultrafialovými paprsky. Proto používejte opalovací krém s vysokým faktorem po celý rok, a to i v zimě. Myslete i na to, že pokožka v období menopauzy je mnohem náchylnější k hyperpigmentaci

3.Hydratujte

Schopnost zadržovat vodu v pokožce se s věkem snižuje. Pro hydrataci vyhledávejte produkty s přírodními oleji, jako je avokádový olej, arganový olej, bambucké máslo nebo kakaový olej. 

4.Používejte krém na ruce

Podobná písnička jako u obličeje – aktivita mazových žláz v pokožce rukou má s věkem tendenci klesat a ruce jsou navíc opakovaně vystavovány mýdlům a chemikáliím. Se zmiňovanými oleji a krémy v tomto případě proto nešetřete, před spaním naneste hojnou vrstvu a šup do rukavic. Dalším způsobem, jak udržet vaše ruce hydratované hloubkově a vypadající mladě, je pak Mezoterapie.

5.Slabé, suché, zplihlé a drsné vlasy

Speciální šampony nebo kondicionéry pomáhají s mnoha problémy týkajícími se vlasů. Regenera Activa však omladí vlasovou pokožku autologními kmenovými buňkami a vyživí vlasové folikuly, zlepší kvalitu pokožky hlavy, pomůže růstu a zpevnění vlasů tak, jako žádný šampon nedokáže.
6. Pohyb je život

A to platí i u menopauzy. Výzkumy ukazují, že ženy, které cvičí málo nebo vůbec, zažívají závažnější symptomy menopauzy ve srovnání s těmi, kteří mají aktivnější životní styl. Neváhejte, nabízí se dokonce i cvičení zaměřená přímo na hormonální rovnováhu, dobře vám udělá ale i jakýkoli jiný šetrný pohyb.

7. Myslete i na život ve vašich střevech

Vědecký a lékařský výzkum dokazuje, že zdraví střev má nedozírný vliv na naše zdraví, fyzické a možná překvapivě, i to duševní. S rostoucím věkem mohou kolonie přátelských bakteriích v našich střevech klesat, dopřejte si proto stravu, která obsahuje živé kultury, tedy kysané a fermentované výrobky. Pamatujte: zelí je nové synonymum pro zdraví!

8. Vyrovnejte se s náladovostí  

Tady funguje silná kombinace strava + duševní očista. Zařaďte proto do jídelníčku potraviny bohaté na omega-3 kyseliny, jako je losos, tuňák, makrela a banány pro draslík, a vyberte si formu sezení/ terapií, která by vám mohla pomoci s vyrovnáním špatných nálad a úzkostí.

#zdraví # zdravé tělo # krása # životní cyklus ženy # menopauza # přechod # symptom # péče # thermage

Kontaktujte nás

vyberte soubory