Víte, že je možné zachránit zub i se závažnějším kazem?

Víte, že je možné zachránit zub i se závažnějším kazem?

Máte zubní kaz, který se už dostal do dřeně zubu, a myslíte si, že o zub tím pádem musíte určitě přijít? Moderní stomatologické metody naštěstí nabízí řešení pro záchranu i hodně infikovaných zubů. Vyžaduje to zkušeného stomatologa a moderní technologie.

O zub nemusíte přijít díky léčbě kořenových kanálků

Celé kouzlo, díky kterému se dají zachránit i hodně postižené zuby před úplným vytržením kvůli zubnímu kazu, spočívá v používání speciálního operačního mikroskopu pro léčbu kořenových kanálků neboli endodoncii.

Metoda spočívá v pečlivém odstranění infikované dřeně, cév a zasažených nervů. Do ošetřeného kanálku se následně aplikuje speciální léčivá vložka, která má za úkol zastavit potenciální zbytky infekce a podpořit přirozené léčivé procesy zubu. Vložka působí přibližně 10 dní. Poté se kanálek zaplní výplní a zub se uzavře fotokompozitní plombou nebo korunkou.

Precizní práce se bez kvalitního mikroskopu neobejde

Aby byl postup úspěšný a došlo k zastavení infekce a záchraně zubu, je nezbytná dokonale přesná práce zkušeného stomatologa. Ten se neobejde bez špičkových profesionálních operačních mikroskopů pro přiblížení aktuálně ošetřovaného místa. Díky lepší viditelnosti problematického místa je lékař schopen přesně zjistit polohu kanálků a jejich stav. Mikroskop pomáhá i pro odstranění zalomeného nástroje a podobně. Zároveň je umožněn přesný postup, během kterého budou odstraněny pokud možno pouze infikované části zubu, a nedojde k odstranění zdravé tkáně. Celkově mikroskop umožňuje provádění složitějších operací a nabízí obrovské možnosti v pokročilé léčbě kořenových kanálků.

Lépe se léčí zubní kaz v počátečních fázích

Pro léčbu zubního kazu, který se zatím dostal pouze do zubní skloviny, slouží metoda ICON® umožňující remineralizaci skloviny a tím pádem posílení přirozené obranyschopnosti zubu, kdy pak většinou dochází k odeznění problému.  Velkou výhodou je fakt, že během této metody se zub nemusí vrtat, takže se nemusíte bát vrtačky a nepříjemných bolestí.

Kontaktujte nás

vyberte soubory