Víte, co je to „osteoartróza“?

Víte, co je to „osteoartróza“?

Člověka může skolit skutečně cokoliv. V zimě čelíme bakteriím a virům, v létě si většinou něco provedeme s pohybovým ústrojím, protože přece jenom sportujeme dnes a denně. Nejčastěji mají problémy s pohybovým ústrojím fotbalisté, kteří na ortopedii chodí častěji než ke svému obvodnímu lékaři. S čím vším nám však na ortopedii můžou pomoct?

Na ortopedických klinikách se léčí problémy pohybového ústrojí, tudíž sem můžeme zamířit se všemi problémy, které se týkají pohybu. Jelikož se nám leccos stane i doma, například když jdeme do schodů nebo ze schodů, měi bychom mít doma preventivně ortopedické pomůcky, k nimž se řadí například bandáže, návleky nebo ortézy. Když se nám něco stane, vždy bychom co nejrychleji měli zamířit na již zmiňovanou kliniku, aby se nám z toho nevyklubala třeba taková osteoartróza.

Víte, co to osteoartróza je?

Osteoartróza je degenerativní onemocnění, které se nejdříve upne na naši kloubní chrupavku. Poté se přemístí na kosti, které k chrupavce přiléhají. Toto onemocnění má čtyři stádia a nejčatěji postihne hlavně velké zátěžové klouby, což je třeba kyčel nebo koleno. Samozřejmě se může objevit kdekoliv (bývá to onemocnění i zápěstí nebo postižení ramena), ale kyčel a kolena jsou místa nejčastěji napadána.

Pojďme si říct něco o stádiích této nemoci.

Čtyři stádia osteoartróz:

V prvním stádiu onemocnění dojde k rozvlláknění chrupavky. Poté se odhalí kost, která se nachází pod chrupavkou. Kost musí snášet dráždění agresivní tekutinou, díky které dochází ke zhutnění kosti. Taky se tvoří cysty. Jedná se o skutečně bolestivou fázi nemoci.

Prostřední dvě stádia překročme a vydejme se hned k tomu konečnému stádiu. V konečném stádiu totiž docházík zužování či až k zaniknutéí kloubní štěrbiny. Dojde tak k velice bolestivému omezení hybnosti kloubu, která trvá i během noci.

Kontaktujte nás

vyberte soubory